Info radionice za osobe starije životne dobi – ZAŠTITA POTROŠAČA U DIGITALNOM SVIJETU – ONLINE PRIJEVARE i KAKO SE ZAŠTITITI?

Datum objave: 01. 3. 2024.

Tijekom veljače održali smo 3 info radionice za osobe starije dobi i ostale zainteresirane građane s područja Brodsko-posavske županije. Ove radionice provode se u okviru Akt. 3. Javna kampanja za potrošače. U ove 3 radionice sudjelovalo je ukupno 59 građana, od čega su 55 osoba starije životne dobi (Slavonski Brod, Brodski Stupnik i Nova Kapela).

Tema koja se obradila kroz ove radionice bila je „Zaštita potrošača u digitalnom svijetu – online prijevare i kako se zaštititi?“.

Ova tema je aktualna, i nažalost, često online prijevarama budu izložene upravo osobe starije životne dobi što iz razloga njihove nedovoljne informatičke pismenosti, što iz razloga što su to osobe koje žive same i nemaju se gdje informirati (iz evaluacijskog upitnika i razgovora s njima). Kroz ovu radionicu informirali smo i o prijevarama na kućnom pragu (posjete lažnih policijskih službenika, službenika iz područja socijalne skrbi i sl.).

Kroz provedbu radionice, kao i povratne informacije nakon radionice dobili smo pozitivne dojmove sudionika u smislu da su građani, a posebice osobe starije dobi veoma zainteresirani za ovu temu. Kroz razgovore s njima smo uočili, da nažalost, do sada se nisu nigdje imali mogućnost informirati na ovakav način, tek bi sporadično čuli neku sličnu informaciju na TV-u ili radiju ali te informacije nisu imali s kime prokomentirati ili nisu imali koga pitati da im protumači ono što im je bilo nejasno.

#impact4values
#zaštita potrošača
#novaznanja
#pravapotrošača

Informiraj se, sudjeluj, djeluj…

 

Financirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih.