Zašto je važna financijska pismenost za održivost organizacija civilnog društva?

Datum objave: 29. 11. 2022.

Održivost i financijska stabilnost udruga ključni su za opstanak same udruge te kontinuiranost programa koje provode za svoje korisnike i zajednicu općenito.

Danas smo razgovarali s predstavnicima udruga s područja naše Županije o ovim “problemima” ili ih možemo nazvati izazovima. 🙂 Na radionici bilo je 10 predstavnika organizacija civilnog društva.

Kroz edukativnu radionicu Zašto je važna financijska pismenost za održivost organizacija civilnog društva? nastojali smo im približiti koliko je važno da osobe koje rade, volontiraju, rukovode udrugom budu financijski pismene jer upravljanje novcem i financijama udruge iznimno je važno za održivost udruge, reputaciju, transparentnost i sl. Poznavanje vlastitih financija a potom i financija udruge prvi su korak u tom procesu. Također, neizostavna je  važnost kontrole nad financijama organizacije i optimalno upravljanje financijama da bi što lakše prebrodili krize (inflacija, gospodarska kriza, energentska poskupljenja, ratovi, nedostatak natječaja za financiranje i sl.), a za dobrih vremena izgradili dugoročnu financijsku stabilnost kroz ulaganje u razvoj organizacije.

Ova edukativna radionica dio je ciklusa radionica Male škole financijske pismenosti koju provodi Udruga Eko Brezna u suradnji s Udrugom za edukaciju, zaštitu i informiranje potrošača.