Stručni skup i Okrugli stol “Klimatske promjene i održivost“

Datum objave: 20. 9. 2022.

 

U okviru projekta Dobra klima za turizam, 19.9.2022. održan je Stručni skup i Okrugli stol na temu “Klimatske promjene i održivost“. Stručni skup i Okrugli stol održao se na Sveučilištu u Slavonskom Brodu povodom International Week koji se u to vrijeme održavao na Sveučilištu.

Na Stručnom skupu održana su sljedeća izlaganja:

  • Prezentacija „Sudjelovanje članova stručnog tima na World Conference on Climate Change & Sustainability – Climate Week 2022. u Frankfurtu“, dr.sc. Andreja Katolik Kovačević, dr.sc. Hrvoje Sivrić, Sveučilište u Slavonskom Brodu
  • Prezentacija Predstavljanje preliminarnih rezultata istraživanja prilagođenosti turističke ponude u ruralnom području Slavonije i Baranje na klimatske promjene s naglaskom na tematsko područje istraživanja poljoprivrede i energetike“, Nataša Veljić, dipl.ing. strojarstva, Sveučilište u Slavonskom Brodu, Lidija Vukojević, univ.spec.oec., Udruga Eko Brezna

Nakon izlaganja uslijedio je Okrugli stol na kojem se raspravljalo o utjecaju klimatskih promjena na održivi turizam u Slavoniji i Baranji uzimajući u obzir aspekte koji mogu dodatno utjecati na  njegov razvoj, a to su područje poljoprivrede (proizvodnja hrane, gastroponuda, prilagodba poljoprivrednih kultura i proizvodnja hrane) te područje energetike (obnovljivi izvori energije, fotonaponske ćelije, održivi modeli u energetici i sl.). Također se raspravljalo o preliminarnim rezultatima istraživanja, o analizi zatečenog stanja prilikom istraživanja, mjerama za poboljšanje i napredak u prilagodbi klimatskim promjenama, ne samo u području poljoprivrede nego gospodarstva općenito.

Projekt Dobra klima za turizam provodi Udruga Eko Brezna u partnerstvu sa Sveučilištem u Slavonskom Brodu. Projekt sufinancira Europska unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.