Panel rasprava “Klimatske promjene u području energetike s aspekta očuvanja okoliša i zaštite prirodnih vrijednosti”

Datum objave: 26. 4. 2022.

25.4.2022. Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje koji se obilježava 22.4.2022., na Sveučilištu u Slavonskom Brodu, organizirana je panel rasprava na temu “Klimatske promjene u području energetike s aspekta očuvanja okoliša i zaštite prirodnih vrijednosti”. Panel rasprava organizirana je u okviru projekta Dobra Klima za turizam. U uvodu panel rasprave je predstavljen projekt kao i primijenjeno istraživanje o klimatskim promjenama koje je u tijeku.

Na Panel raspravi u nastavku se raspravljalo o klimatskim promjenama u području energetike, kao i utjecaju prilagodbe klimatskim promjenama na očuvanje okoliša i prirodne vrijednosti.

Neki od zaključaka su:

– sudionici su svjesni da su zrak i voda sve više onečišćeni

– posebice onečišćenje zraka osjeti se u Slavonskom Brodu koji je industrijski grad a uz to graniči sa BiH, gdje u se Bosanskom Brodu nalazi rafinerija koja dugo je godina zagađivala zrak, a obzirom da je to nije bio nacionalni problem, nego prekogranični, vodile su se teške borbe oko njezine rekonstrukcije i modernizacije

– Iako rafinerija više ne radi ili radi u manjem obujmu, onečišćenje zraka se i dalje osjeti, dijelom i zbog industrije (razna proizvodna i prerađivačka postrojenja u tvrtkama koje djeluju u industrijskom gradu)

– prevelika koncentracija ispušnih plinova zbog velikog broja prijevoznih sredstava u prometu

– vlada energetsko siromaštvo što visine troškova za energiju i njihovog podmirivanja u gospodarskom sektoru

– prevelike cijene energenata često poduzetnike općenito a i one u turizmu tjeraju na promjene koje su posljedično vezane i uz klimatske promjene

– nedovoljno je znanja a i financijskih sredstava u području prilagodbe na različite oblike obnovljivih izvora energije

– često zbog „dužeg“ trajanja povrata ulaganja, poduzetnici odustaju od ulaganja u „zeleno i održivo“

– veće su temperaturne razlike, pri čemu više temperature smanjuju potrebu za grijanjem ali visoke temperature iziskuju prilagodbu u smislu klimatizacije i rashlađivanja što također u određenom dijelu može pozitivno ali i negativno utjecati na klimu i prirodni okoliš

– još uvijek se koriste sustavi s niskom efikasnošću grijanja

– potrebna su dodatna ulaganja u znanja, edukaciju i informiranje vezano uz utjecaj klimatskih promjena u području energetike.

 

Projekt Dobra klima za turizam provodi Udruga Eko Brezna u partnerstvu sa Sveučilištem u Slavonskom Brodu. Projekt sufinancira Europska unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.