Radionica za dionike i Okrugli stol „Aktivni turizam i klimatske promjene – HIKING u Brodsko-posavskoj županiji“

Datum objave: 13. 12. 2021.

U okviru projektu Dobra klima za turizam organizirana je radionica i okrugli stol na temu „Aktivni turizam i klimatske promjene – HIKING u Brodsko-posavskoj županiji“. Oba događaja organizirana su na Ranču Ramarin koji je jedan od primjera dobre turističke ponude u ruralnom području koji nudi smještajni, gastronomski, doživljajni ruralni turizam i u svom radu koristi inovativne metode kreiranja turističke ponude. Jedna vrsta njihove turističke ponude je sport odnosno aktivni turizam koji je bio i tema ove radionice i okruglog stola. U uvodnom dijelu voditeljica projekta Lidija Juras Vukojević održala je prezentaciju „Klimatske promjene i turizam – kako stvoriti dobru klimu za turizam“ u okviru koje je i predstavila projekt Dobra klima za turizam. Nakon uvodnog dijela, uslijedila je Radionica na kojim se razgovaralo o potencijalu aktivnog turizma, a osobito HIKING-a te planinarenja i biciklizma te utjecaja klimatskih promjena na aktivni turizam kao i utjecaja aktivnog turizma na klimatske promjene. Poseban osvrt na ovu temu dao je Hrvoje Jurić, biciklist i avanturist koji je biciklom obišao svijet, predstavio je HIKING – duge šetnje u prirodi (pješačenje po brdima i planinama) kao jedan od modela promocije zdravih stilova života koji služi kao izvrstan primjer za proširenje turističke ponude za aktivne sportaše i rekreativce uz minimalan negativni utjecaj na klimatske promjene. Osvrnuo se i na potencijale Brodsko-posavske županije u području turizma u sportu, prvenstveno HIKING-a, biciklizma i planinarenja kao mogućih razvojnih potencijala za aktivni turizam.

Nakon radionice uslijedio je okrugli stol. Na okruglom stolu  raspravljalo se o aktivnom turizmu i potencijalu takvog turizma Brodsko-posavske županije te kao on utječe na klimatske promjene odnosno utjecaj klimatskih promjena na aktivni turizam.

Zaključci su sljedeći:

– Nedovoljna educiranost svih dionika u turizmu po pitanju klimatskih promjena odnosno utjecaju klimatskih na turističku ponudu aktivnog turizma u ruralnom kraju.

– Potencijal Brodsko-posavske županije za stvaranje turističke ponude u aktivnom turizmu je ogroman (geografsko područje – ravnica i brdovito područje, blizina gradskih središta, dostupnost ugostiteljskih i smještajnih kapaciteta, prostorni kapaciteti za izgradnju dodatne infrastrukture i sadržaja – biciklističke staze, planinarski putevi, adrenalinski parkovi, staze za hiking šetnje i sl.).

– Nedovoljna umreženost i uključenost OPG-ova koji nude hranu ili neki drugi oblik turističke ponude.

– Nedovoljno prepoznati potencijali OPG-ova (onih koji mogu ponuditi domaću hranu i autohtone proizvode, prezentirati stare običaje, kulturu i tradiciju ovog kraja).

– Biciklizam, hiking, planinarenje, cikloturizam općenito predstavljaju novi trend u proširenju turističke ponude no međutim za turiste je jako važno da istoimena ponuda (npr. bike and bed ili cyclists welcome) nude isti sadržaj odnosno kvalitetu usluge (da se postigne standard) tj. da svaki turist kada dođe u bilo koji dio naše županije ili regije Slavonija i Baranja zna što može očekivati u toj ponudi u tom području.

– Iako ova vrsta turističke ponude ima minimalan negativan utjecaj na klimatske promjene, jako je važno podizati svijest o važnosti očuvanja okoliša, zaštiti prirode, očuvanju prirodnih vrijednosti šuma, voda i sl.

– Netaknuta priroda, čist zrak i okoliš (gotovo zanemariv utjecaj CO2 emisije štetnih plinova) je ono što turiste privlači i gdje si ovo područje regije Slavonija i Baranja treba graditi turističku ponudu (turisti poput sportaša, rekreativaca, digitalni nomadi, robinzonski turizam, manje grupe turista, zaljubljenici u prirodu i sl.).

Projekt Dobra klima za turizam provodi Udruga Eko Brezna u partnerstvu sa Sveučilištem u Slavonskom Brodu. Projekt sufinancira Europska unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.