Radionica za dionike i Panel rasprava “Klimatske promjene i ruralni turizam na području LAG-a Posavina” u Brodskom Stupniku

Datum objave: 11. 11. 2021.

U okviru projekta Dobra klima za turizam, 9.11.2021., organizirana je radionica za dionike i panel rasprava na temu “Klimatske promjene i ruralni turizam na području LAG-a Posavina”.  Radionicu je održala Lidija Vukojević, voditeljica projekta i članica stručnog istraživačkog tima. Sudionici radionice bili su predstavnici općine, predstavnici LAG-a Posavina,  predstavnici OPG-a, udruga, predstavnici poduzeća u vlasništvu općine – Locorum d.o.o.

Kroz radionicu obradile su se teme poput motivi dolaska turista u  područje općine Brodski Stupnik  i područje LAG-a Posavina koji imaju razvijenu dobru turističku infrastrukturu (hotel, privatni smještaj, kuće za odmor…), kako klimatske promjene utječu na turističku ponudu toga kraja, kako se prilagoditi novonastalim promjenama, koje su mogućnosti za poboljšanje turističke ponude (uključujući sve aspekte – smještaj, ponudu hrane, ponuda programa za odmor – šetnje, biciklizam i sl.), prezentirani su primjeri dobre prakse u svijetu i u Hrvatskoj. Sudionicima radionice predstavljen je projekt Dobra klima za turizam, tijek istraživanja te mogućnosti uključivanja u projektne aktivnosti. Nakon radionice uslijedila je panel rasprava kao nastavak na teme iz radionice. Sudionici su također ispunjavali anketne upitnike vezane uz tijek istraživanja (za područje turizma i područje energetike i poljoprivrede) izrađene na osnovu prvotnih – uvodnih anketnih upitnika.

Isti sudionici sudjelovali su i na panel raspravi koja je uslijedila kao nastavak na radionicu. Na panel raspravi raspravljalo se o motivima dolaska turista, prednostima novoosnovane turističke zajednice Meridiana Slavonica koja je u službi promocije turističke ponude/turističkog brenda toga kraja.

Sudionici su upoznati s klimatskim promjenama no prilagodba istima je još u povojima i pristupa se individualno (pojedini iznajmljivač ili ugostitelj zasebno, sukladno svojim mogućnostima). Smatra se da se još puno treba raditi na podizanju svijesti javnosti o klimatskim promjenama, prilagodbi istima te ublažavanju nepovoljnih utjecaja na klimu (u svim sektorima, ne samo turizmu). S obzirom na geografsko područje LAG-a Posavina i općina unutar LAG-a, postoje preduvjeti za razvoj aktivnog turizma (sport i rekreacija) te se može poticati zeleni i održivi turizam.