Info dan i konzultacije za dionike u općini Sikirevci

Datum objave: 12. 10. 2021.

 

Dana 12.10.2021., s početkom u 11:00 h održane su 9. konzultacije s dionicima u okviru projekta Dobra klima za turizam. Na konzultacijama su sudjelovali predstavnici općine Sikirevci.

Sa sudionicima se razgovaralo o tome koliko su svjesni klimatskih promjena koje se događaju, posebice kako su to primijetili u svojoj lokalnoj zajednici, što poduzimaju ili smatraju da treba poduzeti po pitanju toga. Sudionici su promišljali o klimatskim promjenama i uočili su da su se klimatske promjene vidno odrazile na poljoprivredu odnosno poljoprivrednu proizvodnju (velike suše, nedovoljno padalina ili u određenom trenutku padaline u većoj količini, veći broj nametnika koji uništavaju usjeve, poljoprivredne kulture (povrće)). Sušna razdoblja nepovoljno utječu i na uzgoj voćaka, novi način tretiranja, pesticidi i sl.

Općina Sikirevci radi na razvoju turističke ponude svog kraja na način da je u okviru svog komunalnog poduzeća uspostavila trgovinu Sikirevčanka u okviru koje se izrađuju i prodaju turistički suveniri, zatim proizvodi (autohtoni – sirevi, meso i mesne prerađevine, vino..i sl.) – proizvodi domaćih/lokalnih OPG-ova  kao turistički brend toga kraja. U smjeru razvoja turističke ponude, a imajući u vidu i klimatske promjene, njihov utjecaj te prilagodbu, općina planira obnavljati zgrade (u općinskom vlasništvu) te stavljati u različite funkcije (restoran, smještajni kapaciteti za turiste i sl.) kako bi zaokružili cjelokupnu turističku ponudu. Sikirevci imaju dobru prometnu povezanost i smatraju da to trebaju iskoristiti za dolazak turista, odnosno treba ih „zainteresirati“ za dolazak a to mogu samo kroz kvalitetno osmišljenu turističku ponudu. Općina također radi na uređenju okoliša i vanjske infrastrukture, tako da turisti šetnjom ili uz korištenje bicikla mogu obići Sikirevce, ali na način da tijekom tog obilaska imaju mjesto za sjesti i odmoriti (sjenice u parku), da postoje sadržaji za djecu, da mogu vidjeti spomenike kulture… i sl.