Info dan i konzultacije za dionike u općini Brodski Stupnik

Datum objave: 08. 10. 2021.

 

Dana 7.10.2021., s početkom u 17:00 h održane su 8. konzultacije s dionicima u okviru projekta Dobra klima za turizam. Konzultacije su s predstavnicima lokalne zajednice u općini Brodski Stupnik.

Na konzultacijama su sudjelovali predstavnici lokalnih opg-ova, predstavnici općine, predstavnici LAG-a Posavina te predstavnici organizacija civilnog društva. Sa sudionicima se razgovaralo o tome koliko su svjesni klimatskih promjena koje se događaju, posebice kako su to primijetili u svojoj lokalnoj zajednici, što poduzimaju ili smatraju da treba poduzeti po pitanju toga. Većina sudionika su svjesni klimatskih promjena, no pitanju toga još nisu ništa poduzimali. Općina Brodski Stupnik poznata je po stupničkim brdima te postoji nekoliko vinara koji imaju svoje vinograde i svoje vinarije u kojima proizvode vrhunska vina. Vinari ističu da sa strepnjom očekuju početak vegetacije, jer bilo je jako vruće, zemlja je se nije uspjela dobro ohladiti (toplo ljeto i jesen), a naglo je zahladilo. Nekada su se vinogradi orezivali u ožujku, no zbog klimatskih promjena prouzročenih ozonskim rupama, rezidba već godinama počinje znatno ranije, posebice kod vinogradara s velikom površinom pod vinogradima. U slučaju da zima bude iznimno hladna, također se poduzimaju različite mjere. Niske temperature, međutim, ne smetaju ni mladim biljkama posebice ako bude snježnog pokrivača jer mogu preživjeti i do -20 stupnjeva.  Također ostali su predstavnici zaključili da klima ima vidljive utjecaje na sve poljoprivredne kulture, da su duža sušna razdoblja i da zbog toga iziskuju dodatnu brigu oko zalijevanja i tretiranja. Sve je više štetnih nametnika koje napadaju povrtne kulture.

Vezano uz ruralni turizam smatraju da u svom području imaju dobru turističku ponudu koja treba dodatno promovirati, učiniti vidljivijom na turističkoj karti županije obzirom da mogu ponuditi autohtonu hranu, imaju dobra vina, smještaj – hotel, kulturne i sakralne objekte, boravak u prirodi (biciklizam, lov…). Upravo ovakva ponuda je interesantna turistima koji dolaze u manjim grupama, kroz individualne posjete, a traže mir, boravak u netaknutoj prirodi i sl.