Okrugli stol u okviru projekta Dobra klima za turizam

Datum objave: 23. 9. 2021.

 

Dana 23.09.2021. održan je Okrugli stol u sklopu projekta „Dobra klima za turizam“ na Sveučilištu u Slavonskom Brodu. U uvodnom dijelu Okruglog stola predstavljen je projekt Dobra klima za turizam.  Nakon predstavljanja projekta, prikazane su analizirane ankete i rezultati do sada odrađenog primijenjenog istraživanja. Dionici su komentirali rezultate te su bili vidno iznenađeni rezultatima (očekivali su da veći postotak dionika poznaje što klimatske promjene rade turističkoj ponudi na području Slavonije i Baranje). U suradnji sa stručnim timom za istraživanje kojeg čine predstavnici nositelja projekta Udruge Eko Brezna i predstavnici partnera Sveučilišta u Slavonskom Brodu, u raspravu su se uključili lokalni dionici – Branimir Vujčić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode BPŽ „Natura Slavonica”, Ivan Sigurnjak, OPG Ivan Sigurnjak, Slavica Kladarić, UNISB, Ivana Kruljac Pergl, vlasnica Kuće za odmor Atar te Žaklina Ćirić, Udruga Regoč – Udruga osoba s intelektualnim teškoćama.

Zaključci rasprave:

  • Očekivan bolji rezultat poznavanja klimatskih promjena
  • Nedovoljno razvijena svijest o utjecaju klimatskih promjena
  • Očekivano bolje poznavanje energetike
  • Najveći problemi za OPG-ovce su ekstremni vremenski uvjeti, štetnici i slično
  • Klimatske promjene ne djeluju u velikoj mjeri na potražnju kuća za odmor, tj. potražnja je sve veća
  • Sigurnost – veoma je važno da turisti budu zaštićeni od klimatskih nesreća i prirodnih katastrofa
  • Kuće za odmor s bazenima– objekti s bazenima su sve više traženi – te upravo zbog toga su određeni dionici krenuli ozbiljnije razmišljati o klimatskim promjenama
  • U planiranju razvoja ruralnog turizma, prilagođenog klimatskim promjenama, veoma je važno kod kreiranja turističke ponude da se prilagodi i potrebama osoba s invaliditetom (potencijalni turisti).

Dionicima su podijeljeni novi anketni upitnici (tri nova upitnika) koja se detaljnije bave problematikom klimatskih promjena na turističku ponudu, a koja će svakako pomoći pri pisanju Mjera za prilagodbu turističke ponude klimatskim promjenama.