Konzultacije s lokalnim dionicima

Datum objave: 30. 8. 2021.

 

Tijekom kolovoza 2021., u okviru projekta Dobra klima za turizam provodili smo konzultacije s lokalnim dionicima. Obavili smo razgovore s predstavnicima Obrta Smješko, obrt za čuvanje djece, s predstavnicima općine Bebrina i predstavnicima Bebrinske udruge mladih.

Sa predstavnicima obrta Smješko razgovarali smo o utjecaju klimatskih promjena na sredinu u kojoj obrt posluje, kako se nose s klimatskim promjenama, jesu li uopće svjesni klimatskih promjena uzimajući u obzir sve aspekte vlastitog poslovanja. Također smo razgovarali o tome kako klima utječe na RAZVOJ RURALNOG TURIZMA na području naše županije, smatraju li da je ruralni turizam dovoljno razvijen, koji su nedostaci i sl. Bogatija turistička ponuda naše županije znači i veću ponudu radnih mjesta, ostanak mladih obitelji u županiji (manje iseljavanja), što potencijalno dovodi do toga da je i veći interes roditelja za smještaj djece u vrtiće i obrte za čuvanje djece. Također, iz obrta su naglasili da smatraju da je važno da djecu se od malih nogu odgaja za odgovorne i ekološki osviještene građane. U svom radu s djecom primjenjuju puno aktivnosti kroz koje djecu uče i osvještavaju o važnosti očuvanja okoliša, zbrinjavanju otpada, važnosti boravka u prirodi i očuvanja prirode.

S predstavnicima općine Bebrina smo razgovarali o razvoju ruralnog turizma na području općine i o načinima prilagodbe klimatskim promjenama. Općina Bebrina provodi brojne projekte kojima unaprjeđuju infrastrukturu i okoliš općine vodeći računa o ekološkim standardima. Kako bi podignuli razinu svijesti o važnosti očuvanja prirode, biljnog i životinjskog svijeta te promovirali boravak u prirodi, općina provodi projekte poput „Šumska učionica i dječje igralište“, „Edukativne pješačke staze“, „Pješačko-biciklističke staze“, „Vidikovac“. Posebnu pozornost općina pridaje i energetskog obnovi zgrada (domovi kulture, zgrada općine, zgrade DVD-a i sl.) kako bi se podignula njihova energetska učinkovitost.

S predstavnicima mladih se razgovaralo o tome koliko su svjesni klimatskih promjena koje se događaju, posebice kako su to primijetili u svojoj lokalnoj zajednici, što poduzimaju ili smatraju da treba poduzeti po pitanju toga. Također s mladima se razgovaralo o razvoju ruralnog turizma na njihovom području, koji su potencijali i kako se može unaprijediti. Mladi vide potencijale razvoja turističke ponude kroz ponude smještaja – obnova starih slavonskih kuća kao kuća za odmor, aktivnosti u prirodi (školski izleti), ponudu kulturnih sadržaja (promocija folklora), ponudu domaćih autohtonih proizvoda, posjete farmama i sl. Razvoj turističke ponude trebao bi se gledati i s aspekta klimatskih promjena te ponudu kreirati/prilagođavati sukladno potrebama turista ali i situaciji po pitanju klimatskih promjena (prilagodba – klime, solarni paneli i sl.).