4. Online Info dan u okviru projekta Dobra klima za turizam
Udruga Eko Brezna u suradnji s partnerom Sveučilištem u Slavonskom Brod je danas provela 4. Info dan u okviru projekta Dobra klima za turizam koji financira Europska unija iz fonda Konkurentnost i Kohezija. Info dan ima za cilj sudionike informirati o utjecaju klimatskih promjena na ruralni turizam ali i o samom projektu.
Na online Info dan sudjelovali su predstavnici TZ Vukovarsko-srijemske županije, predstavnici TZ Brodski Stupnik, OPG Višnja Bartalović, stručni istraživački tim te ostali dionici (predstavnici lokalne zajednice). Zahvaljujemo svim sudionicima na sudjelovanju, uključivanju u dijalog i razmjenu mišljenja i stavova.
Na temelju razgovora sa predstavnicom TZ Vukovarsko-srijemske županije, gđom. Rujanom Bušić Srpak i gđom. Matejom Pejanović, predstavnicom TZ Brodski Stupnik se zaključuje i navode glavne prednosti i nedostaci ruralni turizam na području regije Slavonija, Baranja i Srijem:
- Korona je donijela novi fokus: boravak u prirodi i kontakt s autentičnim
- Turizam na rijekama/tematski turizam
- Neobična struktura ponude/tematski turizam/manje ciljane grupe turista
- Primjeri dobre prakse za posjetiti: Bošnjaci – Kućari, Matkove pecare, Restoran Aquarius, Nijemci, Vrata Spačvanskog bazena (Virovi, Otok), Put voćne kapi – Bošnjaci.
- Uvođenje tematskih ruta/tematski turizam kao prednost i smjernica za razvoj ruralnog turizma prilagođenog klimatskim promjenama
- Analiza strukture vijesti iz turizma – prijedlog za promatranje
Problemi:
- Dio hotelske ponude zatvoren
- nema zajedništva jer svatko gleda svoj vlastiti interes
- bespovratne potpore bez dodatne edukacije
- nedovoljna reklama turističke ponude – potrebna je i samostalna promocija npr. putem društvenih mreža
- nedovoljna umreženost dionika u turističkom sektoru
- slabija prepoznatljivost regije Slavonije, Baranje i Srijema kao cjelogodišnje turističke destinacije
- nedovoljna educiranost za krizne situacije (potresi, suša i druge klimatske promjene, korona virus… i sl.)
- slabo korištenje autohtonih proizvoda (hrane, pića, namirnica) i na taj način dio tih proizvoda propadne jer proizvođači ne uspijevaju plasirati na tržište (nedovoljna znanja, kapaciteti i sl.), a s druge strane ugostitelji nude proizvode, robu, hranu, piće najčešće iz supermarketa (što je najčešće i uvoza):
Osim predstavnice TZ Vukovarsko-srijemske županije, gđom. Rujane Bušić Srpak i gđe. Mateje Pejanović, TZ Brodski Stupnik, u raspravu se uključila i dr.sc. Višnja Bartolović vlasnica OPG-a sa svojim razmišljanjima kao i članovi stručnog tima. Turizam u Slavoniji je zanemaren, banke ne prepoznaju male poduzetnike u turizmu, posebice OPG-ove, teško je dobiti kreditiranje, bespovratne potpore koje se dobivaju idu u ratama ili je potrebno nešto predfinancirati (teško je premostiti financijski jaz).
Kroz projekt će se provesti primijenjeno istraživanje prilagođenosti turističke ponude u ruralnom području Slavonije i Baranje na klimatske promjene, a kao rezultat bit će izrađen dokument ”Prijedlog mjera prilagodbe turističke ponude u ruralnom turizmu klimatskim promjenama” u cilju ostvarivanja većih prihoda i smanjenja ekološkog otiska.
Više o projektu na https://ekobrezna.hr/2020/03/18/udruga-eko-brezna-nositelj-novog-eu-projekta-dobra-klima-za-turizam/