Obilježavanje Europskog tjedna i Dana Europe

Datum objave: 04. 5. 2020.

Od 5. – 9. svibnja 2020. obilježava se Europski tjedan

Danom Europe, 9. svibnja, obilježava se dan potpisivanja Schumanove deklaracije. Tim je činom utrt put Europe prema današnjoj Europskoj uniji. Prilika je to da promislimo o svemu što smo ostvarili zahvaljujući solidarnosti i onome što se nadamo postići u budućnosti.

Europa se danas, 70 godina nakon Schumanove deklaracije, suočava s krizom zbog koje je više nego ikada ranije važno da budemo ujedinjeni. Ove godine Dan Europe nije samo prilika da se prisjetimo Europljana koji su 1950. bili akteri povijesnih događaja, već i da odamo počast onima koji se danas upisuju u povijest i da vidimo njihovu solidarnost na djelu.

 

Sudjelujte u Danu Europe
9. svibnja 2020. možete na Facebooku ili stranicama europskog parlamenta sudjelovati u događanjima uživo povodom Dana Europe:

Posjetite vijećnicu iz svoga doma
Pridružite nam se u vijećnici Parlamenta i saznajte kako funkcionira Europski parlament. Pogledajte kako zastupnici u Europskom parlamentu pripremaju predmete, raspravljaju u višejezičnom okruženju i glasuju na plenarnim sjednicama.

Interaktivni razgovor: odgovor Europskog parlamenta na koronavirus
U seriji pitanja i odgovora na internetu saznajte što Europski parlament i Europska unija poduzimaju kako bi suzbili koronavirus. Čut ćete ponešto i o kampanji #EuropljaniProtivCovid19, čiji je cilj istaknuti solidarnost Europljana u doba krize.

Europa 2020.: 70 godina nakon Schumanove deklaracije
Na ovoj panel-raspravi možete postaviti pitanja o temeljima Dana Europe. Stručnjaci koji se bave djelom Roberta Schumana i predstavnici inicijative @70Schuman objasnit će zašto Dan Europe obilježavamo baš 9. svibnja, tko je bio Robert Schuman, što je Schumanova deklaracija i još puno toga.

Ako se ne možete pridružiti uživo, mnogo je drugih načina na koje možete sudjelovati u Danu Europe:

Na društvenim mrežama potražite hashtag #DanEurope
Uključite se u raspravu na Facebooku i Instagramu i recite što vama znači Europa i kako je europska solidarnost utjecala na vaš život.

Pokažite solidarnost
Na prozor izvjesite europsku zastavu (možete je i nacrtati!) i tako prijateljima i susjedima pokažite da vjerujete da smo zajedno jači. Podijelite svoju fotografiju ili video na stranici događanja na Facebooku uz brojne druge zastave iz čitave Europe.

Uživajte uz europsku glazbu
Poslušajte poseban odabir pjesama posvećenih ovom danu i pošaljite svoje prijedloge.

Na ovom linku možete naći još puno vezanih tema i zanimljivih događanja: https://www.europarl.europa.eu/visiting/hr/events/online/europe-day-2020