13. Tjedan cjeloživotnog učenja u Udruzi Eko Brezna

Datum objave: 07. 10. 2019.

Udruga Eko Brezna u sklopu 13. Tjedna cjeloživotnog učenja održala je dvije radionice na temu Sigurnost djece na internetu i elektroničko nasilje. Prva radionica je održana u Osnovnoj školi Antun Matija Reljković u Bebrini za učenike 7. razreda, druga radionica je održana u Osnovnoj školi Matija Antun Relkovic u Davoru za 30-tak učenika od 5. do 8 razreda. Riječ je o temi koja upravo u toj dobi postaje iznimno važna za djecu koja sve više vremena provode uz nove tehnologije, a mnoga se od njih upravo tada po prvi put susreću s brojnim izazovima koje pred njih postavljaju internet i društvene mreže.  Cilj radionica bio je osvijestiti pozitivne i negativne strane interneta, utvrditi sigurne načine korištenja interneta i analizirati vrste elektroničkog nasilja.

Udruga Eko Brezna za potrebe provedbe radionice koristila je nastavne materijale sa stranice Medijska pismenost.hr koje su izdali u okviru Dana medijske pismenosti, Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku i dostupne su za skidanje i korištenje svima zainteresiranim za učenje o Medijskoj pismenosti, najvažnijoj pismenosti 21. stoljeća.

Radionice su uključivale i praktični dio, na kojem su učenici mogli utvrditi i ponoviti naučeno, te dati svoje prijedloge za sigurniji način korištenja interneta i društvenih mreža i predložiti smjernice za zaštitu od elektroničkog nasilja. Učenici su bili uistinu zainteresirani za raspravljati o ovoj temi i smatraju ju jako bitnom. Prema uspješno odrađenim zadacima možemo reći da su usvojili znanje. Ono što nama ostaje je nada da će naučeno primjenjivati i u svakodnevnom životu prilikom korištenja interneta, društvenih mreža i tehnologije.