UVODNA KONFERENCIJA PROJEKTA “RURALNE VJEŠTINE ZA RANJIVE SKUPINE”

Datum objave: 14. 5. 2019.

Dana 9. svibnja 2019. godine u Eko-etno salašu hotela Savus održana je Uvodna konferencija projekta “Ruralne vještine za ranjive skupine” kojeg provodi Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Regoč Slavonski Brod u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područni ured Slavonski Brod, Hrvatskom gospodarskom komorom Županijska komora Slavonski Brod, Obrtničkom komorom Brodsko-posavske županije i Udrugom Eko Brezna.

OPĆI CILJ: Povećanje zapošljivosti i socijalne uključenosti te smanjenje siromaštva najranjivijih skupina kroz inovativni model obrazovanja, osposobljavanja i psihosocijalnog osnaživanja

SPECIFIČNI CILJEVI:

Povećana zapošljivost najranjivijih skupina kroz inovativni model obrazovanja prilagođen njihovim potrebama i mogućnostima

Nezaposleni pripadnici ranjivih skupina osnaženi za aktivaciju i ulazak ili povratak na tržište rada

AKTIVNOSTI:

EP 1– Razvoj i provedba prilagođenih programa osposobljavanja, prekvalifikacije i usavršavanja za nezaposlene pripadnike ranjivih skupina te njihovo osnaživanje i motiviranje za ulazak ili povratak na lokalno tržište rada

V – Promidžba i vidljivost

PM -Upravljanje projektom i administracija

REZULTATI PROJEKTA:

R1 – 50 nezaposlenih osoba steklo kompetencije za uzgoj povrća i ljekovitog bilja u zaštićenom prostoru i vrtu

R2 – 35 nezaposlenih osoba steklo kompetencije za pružanje potpore oit u obavljanju radnih zadataka/izradu poslovnih planova/preradu ljekovitog i aromatičnog bilja (sušenje i destilacija)

R3 – 50 nezaposlenih osoba osnaženo za uključivanje u radnu zajednicu

R4 – Udruga Regoč opremljena za izvođenje praktičnog dijela edukacije

R5 – podignuta svijest lokalnih dionika o mogućnostima umrežavanja u lokalnoj zajednici

CILJNE SKUPINE:

OSOBE S INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA (15) – sudjelovanjem u prilagođenom programu osposobljavanja povećati će se njihova zapošljivost te komunikacijske i socijalne vještine što će doprinijeti socijalnoj uključenosti i povećanju kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama.

ŽENE (20) – pored majki osoba s intelektualnim teškoćama, projektom su obuhvaćene i nezaposlene žene koje će, kroz različite edukacije, steći znanja i vještine potrebne za povećanje konkurentnosti na tržištu rada.

OSOBE STARIJE DOBI (5) – nezaposlene osobe iznad 50 godina dobiti će priliku za stjecanje kompetencija koje će povećati njihovu zapošljivost i osnažiti ih za samozapošljavanje.

MLADI (10) – sudjelovanjem u projektu steći će kompetencije i praktično znanje iz područja poljoprivrede te na taj način povećati svoju zapošljivost ili steći preduvjete za pokretanje vlastitog posla.

Ukupna vrijednost projekta i iznos EU potpore je 885.384,93 HRK, a provodi se u razdoblju od 26. ožujka 2019. do 26. ožujka 2021. godine.

Projekt “Ruralne vještine za ranjive skupine” sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.